ZEETONG MET GARNALEN EN EEN SAUS MET ZWEMKRABBETJES GESERVEERD MET TRIPEL KARMELIET

Bereidingswijze
Breng de visfumet en de boter aan de kook in een half diepe pan. Leg er de zeetongen in en laat die onder een deksel zachtjes garen. Draai ze na ongeveer 4 minuten om en laat ze dan nog zo’n 4 minuten sudderen. Haal ze uit het kooknat en houd ze warm. Giet het kooknat over de zwemkrabbetjes. Voeg er de passata, basilicum en oregano aan toe en laat dit alles 10 minuten zacht koken. Haal de 8 grootste krabben eruit en houd die warm.
Los 1/2 koffielepel maïzena op in 2 eetlepels water. Zeef de jus, kruid hem af met grof zout en een 1/2 koffielepel cayennepeper en bind hem lichtjes met de opgeloste maïzena.
Schik de zeetongen op 4 grote warme borden. Snijd de filets aan de middengraat door, maak ze voorzichtig met een mes los van de zijgraten en verwijder de kleine zijgraatjes aan de rand van de filets. Verdeel de garnalen over de 4 zeetongen. Schik ze min of meer op de middengraat. Leg de afgehaalde filets met de binnenkant naar boven terug op de tongen en lepel de saus er aan de zijkanten over.
Leg er per bord 2 gekookte zwemkrabben bij. Het is de bedoeling om de lekkere jus eruit te zuigen.
Tripel Karmeliet met zeetong.
“De Tripel Karmeliet is een bier met heel verrassende kantjes. Ergens tussen de vanille, citrusvruchten en perzikabrikoostintjes hangt er nog wat nootmuskaat en geroosterd brood. Zo’n kruidenbommetje doet het helemaal bij de diep geconcentreerde smaak van de zwemkrabbetjes. Één van dé topscorers van ons Noordzee-bijvangstverhaal.”

Download PDF

Ingrediënten(4 personen)
1/4 l stevige visfumet
– 1 el boter
– 4 ontvelde en schoongemaakte
zeetongen van ongeveer 300 g elk
– 1 kg zwemkrabbetjes
– 1/8 l tomatenpassata
– 1 takje basilicum
– 1 takje oregano
– grof zout
– 1/2 koffielepel cayennepeper
– 1/2 koffielepel maïzena
– 150 g gepelde grijze garnalen