ZUURKOOL EN HONDSHAAI MET JENEVERBESSEN MET DEUS BRUT DES FLANDRES

Bereidingswijze
Aardappelpuree: kook de aardappelen gaar. Giet het kookvocht weg en laat ze goed uitdampen. Roer een eetlepel room door de eierdooier. Plet de aardappelen met een stamper fijn. Roer er de eierdooier met de room door, kruid met peper, zout en nootmuskaat en werk verder af tot je een smeuïge aardappelpuree krijgt.
Zuurkool en hondshaai: snijd de ui in fijne plakjes. Schraap de wortel en snijd ook deze in fijne plakjes. Stoof ui en wortel aan in een eetlepel boter. Voeg er de zuurkool, jeneverbessen en laurier aan toe. Giet er het bier bij tot alle ingrediënten net met het bier zijn bedekt. Laat dit alles ongeveer 5 minuten stoven onder een deksel. (Als de zuurkool is voorgekookt. vervalt dit onderdeel.)
Leg er dan de mootjes hondshaai op en laat weer ongeveer 5 minuten stoven onder een deksel. Schep de zuurkool en de vis in een grote schaal. Kook het stoofvocht tot de helft in. Breng op smaak met peper en zout. Roer er de resterende boter door. Giet deze jus over de vis en de zuurkool en serveer met de aardappelpuree.
DeuS met hondshaai Dit is een ‘binnenkopper’: als je zuurkool met champagne kunt maken, is dat natuurlijk ook mogelijk met DeuS Brut. En, in alle eerlijkheid, in het glas doet dit extreem ‘fizzy’ bier het hier zelfs beter dan zijn collega’s uit Reims.

Download PDF

Aardappelpuree
– 1/2 kg bloemige aardappelen
– 1 el room
– 1 eierdooier
– nootmuskaat
Zuurkool en hondshaai
– 1 grote witte ui
– 1 grote wortel
– 100 g boter
– 500 g verse (dus niet gegaarde)
zuurkool, liefst grof gesneden
1 koffielepel jeneverbessen
– 6 laurierblaadjes
– een fles (75 cl) DeuS Brut-bier
– 1 kg ontvelde en gefileerde hondshaai,
in 8 moten gesneden
– peper en zout
Sauerkraut and dogfish
– 1 large white onion
– 1 large white onion
– 100g butter
– 500g fresh (so uncooked) sauerkraut,preferably in rough slices
– 1 coffee spoon juniper berries
– 6 bay leaves
– a bottle (75 cl) Deus Brut beer
– 1 kg skinned and filleted dogfish, cut in 8 fillets
– salt and pepper