RODE POON IN EEN RICOTTA- & SPINAZIELASAGNE GESERVEERD MET PAUWEL KWAK

Bereidingswijze
Snijd de lasagnevellen op maat van je schaal (als je een grote schaal hebt, kun je overlappend werken). Kook ze gedurende ongeveer 5 minuten in ruim, kokend en lichtjes gezouten water. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze open op een keukenhanddoek. Was de spinazie. Kook hem gedurende 3 minuten in een bodempje water onder een deksel. Giet hem af en spoel onder koud stromend water om de groene kleur te behouden. Laat hem dan uitlekken. Zorg ervoor dat de rode poonfilets grondig ontveld en ontgraat zijn. Snijd ze in de lengte in 3.
Stoof de fijngesnipperde sjalot gedurende 2 minuten in een eetlepel olijfolie. Voeg er dan de passata aan toe. Laat deze mix tot op 3/4 inkoken. Kruid af met een beetje peper en zout.
Roer ook nog een beetje peper en zout door de ricotta. Hak de spinazie grof en meng er de fijngehakte teentjes look door.
Olie de schaal lichtjes in met olie. Leg een vel deeg onder in de schaal. Lepel daar ongeveer 1/2 cm spinazie op. Leg er weer een vel deeg op en smeer er de helft van de ricotta op. Verdeel de helft van de visfilets over deze ricotta. Draai er een beetje peper van de molen en zout op en start de operatie dan weer zoals bij het begin: vel deeg, spinazie, ricotta en vis. Eindig met een vel deeg.
Laat deze lasagne een nacht opstijven in de koelkast. Snijd er de volgende dag porties uit. Leg die los van elkaar in een grote geoliede ovenschaal. Giet er de tomatensaus tussen en rond en strooi er gemalen mozzarella over.
Verwarm de oven voor op 165°C. Schuif de schaal gedurende ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Als de kaas dan nog niet genoeg gekleurd is, zet je de ovengrill aan en laat je de bereiding nog 1 minuut grillen.
Pauwel Kwak met rode poon.
“Spinazie, ricotta en rode poon: helemaal ‘smooth’ en ‘soft’. Pauwel Kwak: verleidelijke, fruitige mout, een beetje karamel, bijna toffee, tikje geroosterde noten. Hier kun je niet omheen: dit is het verhaal van het potje en het deksel! Zo passend als maar kan zijn.”

Download PDF

Ingrediënten (4 personen)
voldoende lasagnevellen om 3 maal je
schaal te bedekken
zout
500 g jonge bladspinazie
500 g filet van rode poon
1 gepelde sjalot, fijngesnipperd
olijfolie
1/2 l tomatenpassata
peper van de molen
300 g ricotta
2 teentjes gepelde look, fijngehakt
100 g gemalen mozzarella