KONIJN GEBAKKEN IN DE OVEN

MET TRIPEL KARMELIET

Bereidingswijze
De schouders aan alle kanten kleuren in geklaarde boter. De wortels, uien en selderij schoonmaken, in brunoise snijden en met honing bij het vlees doen. Kruiden met peper, tijm en laurier en alles bestrooien met 1 eetlepel bloem. 1 eetlepel tomatenpuree toevoegen.
Begieten met 2 liter Tripel Karmeliet, aan de kook brengen en 2 uur onder deksel in de oven stoven (180°). Het vlees van de bouten halen en terug in een stoofpot doen.
Nog 1 liter Tripel Karmeliet, de fijngehakte sjalotten en knoflook aan het kookvocht toevoegen. Alles 4 uur in de oven stoven. Regelmatig controleren en indien gewenst nog wat Tripel Karmeliet toevoegen.
Na 4 uur de pot uit de oven halen en de saus binden met varkensbloed (Indien men liever geen varkensbloed gebruikt, kan men de saus binden met “beurre manié”, d.i. boter met bloem gemengd.) De champignons afborstelen, in schijven van 1/2 cm snijden en marineren in een mengeling van olijfolie, geperste knoflook, peper en zout. De plakjes in broodkruim wentelen en bakken in olijfolie.
Voor de rollade
De rugstukken van de konijnen worden zorgvuldig tot dunne plakjes verwerkt. De niertjes en de levertjes tot mousse verwerken en kruiden met peper en zout.De spinazie wordt kort geblancheerd en onder koud water afgespoeld om de kleur te behouden. De boter laten we smelten in een pan en de fijngesnipperde uien laten we heel even aanbruinen. Hierin zachtjes de spinazie verwerken. We leggen een lijntje spinazie op de rugreepjes. Hierlangs schikken we enkele champignons en vervolgens een flinke portie van de mousse van de lever en niertjes. We rollen dit op en binden het dicht met een touwtje. Het rolletje gaat nog even in de oven.
Het vlees van het konijn in het midden van warme borden schikken en beleggen met fijne plakjes ganzenlever. De champignons worden rond het vlees geschikt. Van de rollade snijden we per bord enkele schijfjes. De saus napperen we voorzichtig rond het vlees.
We serveren onze gasten het bord samen met een lekker kruidig geurende Tripel Karmeliet.

Download PDF

Ingrediënten(voor 8 personen)
– 2 kg schouder van konijn
– 2 wortels
– 3 uien
– 1 groene selder
– 50 g geklaarde boter
– 3 l Tripel Karmeliet
– zwarte peperkorrels
– 2 eetlepels honing
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 eetlepel bloem
Voor de Royale
– 3 fijngehakte sjalotten
– 6 fijngehakte teentjes knoflook
– 2 l Karmeliet
– tijm en laurier
– 1/2 gekonfijte ganzenlever
– 1/2 dl varkensbloed
Champignons
– 500 g champignons
– 1 dl olijfolie
– 2 teentjes knoflook
– zout
– 150 g broodkruim
Prinsessen boontjes
– 500 g boontjes
– 50 g boter
– 2 fijngehakte sjalotten
Voor de rollade
– losgemaakte rugstukjes van
de konijnen
– een flinke portie spinazie
– 200 g champignons
– 2 fijngesnipperde uien
– levertjes en niertjes van
de konijnen