“Waard, schenkt mij nog enen
frisschen Kwak in.”

Het verhaal

Altijd bij de hand…

Ten tijde van Napoleon was Pauwel Kwak brouwer en eigenaar van herberg ‘De Hoorn’ in het Dendermondse. Elke dag kwamen er postkoetsen pauzeren. Maar in die tijd mochten de koetsiers het gespan niet verlaten om samen met de passagiers hun dorst te lessen. De inventieve herbergier liet daarom een speciaal Kwakglas blazen, dat aan de koets kon opgehangen worden. Zo konden de koetsiers hun Kwakbier veilig en wel bij de hand houden.

Hedentendage is Kwak één van de weinig overgebleven historische Belgische bieren en het wordt met respect voor de traditie nog steeds geschonken in zijn origineel Kwakglas. Herkenbaar, speciaal en net zo eigenzinnig als de smaak van het bier zelf.

De kunst van het schenken

Serveertemperatuur : 5-6°C

  • Hou het glas lichtjes schuin en schenk het vol.
  • Hierbij dien je ongeveer 2 cm schuim in de onderste bol van het glas te verkrijgen en verder de schuimkraag tot de rand van het glas te laten reiken.
  • Na ongeveer 15 seconden, zal de schuimkraag zich stabiliseren tot op zo’n 7 cm van de bovenrand van het Kwakglas.
  • Uw Kwak is nu klaar om van te genieten!

Proef met al uw zintuigen

Geniet met volle teugen en met al uw zintuigen van Kwak.

Zien: Kwak laat zich kennen door zijn diepe heldere amberkleur en een stevige crèmekleurige schuimkraag. Het blanke hout van de houder staat mooi in contrast met het bier.

Ruiken: U ruikt een zacht fruitig en moutig aroma, met een licht kruidig karakter. Verder aarde-achtige en zeer subtiele aroma’s van banaan en misschien ook een vleugje ananas of mango op de achtergrond.

Proeven: Ontdek de zeer zachte, fruitige aanzet, een noga-achtige stevigheid en het licht kruidig karakter. Toetsen van zoethout die overgaan in een warme afdronk welke aan gekarameliseerde banaan doet denken. De bitterheid blijft aanvankelijk op de achtergrond om uiteindelijk pittig uit de hoek te komen.

Alcoholvolume: 8.4%

Recepten

Genieten van Kwak kan ook op culinair gebied. Een aantal gerenommeerde koks uit al even exquise restaurants gaven hun fantasie de vrije loop. Ze stelden voor u deze recepten samen die u makkelijk thuis kunt bereiden. Smakelijk.

GEGRILDE RUNDSKAAK

MET RODE KOOL EN CHAMPIGNON

DUIF MET PICKLES

EN EEN KROKANTJE VAN MOSTERD

FIJNE LAPJES GEBAKKEN WIT-BLAUWRUND

RUCOLA EN GEMARINEERDE RADIJS MET SESAMOLIE

SAFFRAANRISOTTO

MET LANGOUSTINES EN EEN NANTUASAUS

RODE POON

IN EEN RICOTTA- & SPINAZIELASAGNE

LAMSRAGOUT

MET PAUWEL KWAK

GEBRAISEERDE KALFSKAAK

MET WITTE BONEN

CAPPUCINO VAN SPINAZIE

EN KORIANDER MET PAUWEL KWAK, PINCHOS VAN GEROOKTE VIS EN SLAGROOM

GEBAKKEN GANZENLEVER

MET WITLOOF, PARMA OF SUPERANOHAM EN EEN VINAIGRETTE VAN KWAK

GEBAKKEN GANZENLEVER

MET UI EN ROGNONNADE À LA PAUWEL KWAK

Foodpairing – Kwak

Welke ingrediënten passen het best bij elkaar?