GEROOSTERDE ZEEDUIVELCHOP MET BUIKSPEK, MIERIKSWORTEL EN BLOEMKOOLPICKLES GESERVEERD MET TRIPEL KARMELIET

Bereidingswijze
Snijd de zeeduivel dwars in 4 dikke moten. Rasp de mierikswortel en meng hem met net genoeg mayonaise om de mix aan elkaar te houden.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Stoom die in een mandje. Laat ze afkoelen en meng ze met een zelfgemaakte of kant-en-klare mosterdpicklessaus.
Stoof de champignons halfgaar met het lepeltje citroensap, voeg peper en zout toe. Olie een grillplaat of pan lichtjes in met olijfolie en maak die heel warm.
Kruid de stukken vis af met peper en zout. Wentel ze door de bloem en klop er de overtollige bloem weer af. Leg ze op de hete grillplaat. Leg ook de sneden spek op de grill. Snijd een kruisje in de bovenzijde van de tomaatjes en leg ze samen met de champignons op de plaat.
Draai vis, spek, tomaatjes en champignons tijdens het grillen niet alleen om, maar verleg ze ook telkens 45° zodat je een mooi roosterpatroon krijgt.
Leg alle ingrediënten na het grillen even op keukenpapier om het overtollige vet te verwijderen. Schik ze daarna op een warm bord met de mieriksworteldressing, bloemkoolpickles en wat van het braadvocht.
Tripel Karmeliet met zeeduivel.
“Een eeuwenoud brouwsel op basis van gerst, haver en tarwe. Een huisgist die een zweem van banaan en vanille achterlaat. En een afdronk die in whiskytermen ‘lemony’ genoemd zou worden: dit is een avontuur van een bier! Hier mag iets stevigs onder de vork komen: een moot goed doorgeroosterde zeeduivel, tasty buikspek en – onze Karmeliet kan ze aan – pickles en mierikswortel als friszure smaakmaker.”

Download PDF

Ingrediënten(4 personen)
– 1 stuk zeeduivel van ongeveer 1500 g,
schoongemaakt, ontveld, maar op de graat
– olijfolie
– tarwebloem
Mierikswortel dressing
– 6 el vers geraspte mierikswortel
– 1/2 dl lichte mayonaise
Bloemkoolpickles
– 1/8 verse bloemkool
– zelfgemaakte of kant-en-klare picklessaus
Champignons
– 4 grote witte champignons
– 1 koffielepel citroensap
– peper en zout
– 4 dikke plakken gerookt buikspek
– 4 kleine tomaatjes